Till innehållet Till sidfoten To English Till startsidan

Flykten till Marstrand – En utställning om när de polska judarna kom till Sverige 1969

I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. De hade blivit fördrivna från sitt hemland, där de levt i generationer, och började sina nya liv på en kall och ödslig klippö. Vissa hade överlevt Förintelsen, andra hade vuxit upp efter kriget utan att känna till sin judiska bakgrund. Polens antisemitiska kampanj blev en chock som förändrade allt.

Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna, då sex år gammal och för liten för att kunna minnas. Nu, femtio år senare, har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta. Resultatet har blivit en bok och en utställning.

I utställningen möter du flyktingarnas egna röster om uppväxten i Polen, den antisemitiska kampanjen, hur det var att hamna på just Marstrand och hur livet i Sverige blev. Fotografier, texter och röstinspelningar skapar en levande berättelse om traumatiska och okända händelser med stark koppling till aktuella frågor – antisemitism, flykt, minne, språk, exil och identitet. 

Introduktion till utställningen ges av författaren Anna Grinzweig Jacobsson vid nedanstående tillfällen. Övriga tider enligt överenskommelse och möjlighet, mejla till info@flyktentillmarstrand.se

Ons 28/7 kl. 12.00 och 16.00
Tor 29/7 kl. 12.00 och 16.00
Fre 30/7 kl. 12.00 och 16.00

Anna Grinzweig Jacobsson föddes 1963 i Wroclaw, Polen. Hon är teknologie doktor i fysik, skribent och leder Judiska salongen i Göteborg. Flykten till Marstrand är hennes bokdebut.

Se mer på www.flyktentillmarstrand.se

Producent: Judiska Salongen i Göteborg

Manus: Anna Grinzweig Jacobsson

Foto: Maja Kristin Nylander

Grafisk form: Pia Hansson

Snickare & teknik: Jorma Huttu

Utställningen är producerad med stöd av:

Levande historia i Göteborg
Kulturrådet
Katz Judiska Kulturfond
Studieförbundet Sensus
Stiftelsen Lily & Erik Philipsons minnesfond
Kungliga Patriotiska Sällskapet
Göteborgs Stads kulturnämnd
Stiftelsen Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur
Västra Götalandsregionen
Kungälvs kommun

Vernissage den 14/7 kl. 14.00-14.30. Invigning av trumpetartisten Salomon Helperin och presentationer av författaren Anna Grinzweig Jacobsson, formgivaren Pia Hansson och Hembygdsföreningens ordförande Göran Kristensson. Under eftermiddagen ”MUSIKAGE” där Salomon Helperin framför musikaliska kommentarer på utställningens olika delar, samt bokförsäljning och signering.

Evenemang i {{calendarMonth.format("MMMM")}}

  1. -
    Strandverket
  2. -
    Strandverket
  3. -
    Strandverket
  4. -
    Strandverket
  1. -
    Strandverket
  2. -
    Strandverket
  3. -
    Strandverket
  4. -
    Strandverket
  5. -
    Strandverket
  6. -
    Strandverket
  7. -
    Strandverket
  8. -
    Strandverket

Evenemang

Mer från oss

Öppettider
E-post